Slava Cercheza

Село Slava Cercheza входит  состав Славской архиепархии, архиепископом которой является владыка Флавиан. Население села 1648 душ, домов – 559. Климат –континентальный с жарким летом, очень холодной зимой, среднегодовая температура  11°C.

 

  Slava Cercheza

    Asezat pe raul cu acelasi nume, satul este pentru prima data mentionat documentar in harta militara ruseasca din 1828. Peste doua decenii, Ion Ionescu de la Brad noteaza localitatea sub forma de Ienikazak, pentru ca Fondul Tapiurior din a doua jumateate a secolului al XIX-lea sa noteze satul Gag-ava(Anca Ghita, Toponomie si geografie istorica in Dobrogea medievala si moderna, Memoriile Academiei Romane, sectia istorica, seria 4a, t.5, Bucuresti).

    Legenda spune ca Slava Cercheza sau Cerchezeasca, cum o mai gasim in documentele mentionate, a fost infiintata in 1863 de catre un anume Epsih Epsihof si a fost locuita pana in 1877 de populatie cerkeza, ce a emigrat in Rusia dupa ce Dobrogea a intrat sub administratie romaneasca(M.D.Ionescu, Dobrogea in pragul veacului al XX-lea, Bucuresti, 1904).

    Plasata intr-o zona incantatoare la poalele a trei dealuri inalte si paduroase, asezarea nu putea ramane multa vreme nelocuita. Astfel in ultimele 2 decenii in localitate se stabilesc lipovenii popovi si bespopovi(Grigore Danescu, Dictionar statistic geografic si istoric al judetului Tulcea, Bucuresti, 1896).

    Astfel populatie va fi in continua crestere; daca la sfarsitul secolului al XIX-lea, in localitate traiau 682 de persoane, la inceputul secolului urmator M.D.Ionescu gaseste in Slava Cercheza 732 de locuitori. Dintre ei 20 erau romani, 404 lipoveni popovi, 293 lipoveni bespopovi, 4 bulgari, 4 tigani crestini, 4 evrei, 2 albanezi si un armean .

    In localitate existau la inceputul secolului XX doua biserici lipovenesti, una a bespopovilor cu hramul Inaltarea, fondata in 1881 si alta a popovilor avand hramul Sf.Treime, fondata in 1880.

http://www.slava-cercheza.ro/prezentare.php

   Localitatea Slava Cercheza este situata in partea sudica a judetului Tulcea, traversata de drumul national D.N. 22 D. Se invecineaza:

— la nord, localitatea Nicolae Balcescu

— la sud, Ocolul silvic Ciucurova

— la vest, comuna Ciucurova

— la est, localitatea Slava Rusa

 

    Localitatea Slava Rusa este situata in partea sudica a judetului Tulcea traversata de drumul national D.N. 22 D. Se invecineaza:

— la nord, comuna Slava Cercheza

— la sud, comuna Baia

— la vest, Ocolul silvic Babadag

— la est, teritoriul administrativ Babadag

 

    Populatia majoritara este lipoveneasca, locuind in cele 2 localitati ale comunei Slava Cercheza, de peste 300 de ani..

    Aici au sosit dupa reforma bisericii ortodoxe ruse, impuse de patriarhul Nicon.

    Denumirea de lipoveni are mai multe variante, cea mai plauzibila ar fi ca unii dintre ei s-au asezat in paduri de tei (romana — tei, rusa — lipa), lemn din care confectionau obiecte de uz gospodaresc, dar in special pictau icoane.

    Veniti aici, si-au pastrat obiceiurile, datinile, limba, care este un dialect folosit in vremea lui Petru I, cand se puneau bazele limbii ruse literare.

    Centrul spiritual al lipovenilor rusi este biserica de rit vechi. Slujbele religioase se desfasoara in prezent in limba slavona veche, iar cantarile se fac dupa cantartile gregoriene, pe 8 glasuri.

    Localitatile se caraterizeaza printr-o asezare compacta, traditie etnografica, colectivitati renumite pentru indeletniciri specifice: pietrari, zidari, lucratori ai lemnului, preocuparile culturale (coruri in limba slava).

Total populatie al comunei: 2935

Реклама

Об авторе old believers

Old Believers and Old Ritualists Join us if you want to make our Old Believer and Old Rite Church pure! Paul, Max and all our faithful team
Запись опубликована в рубрике Old Believers, Romania. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

w

Connecting to %s