Russian Old Believers in Piatra Neamț, Romania

 Представляем нашим читателям репортаж о русских староверах, которых румыны называют липованами, из города Пятра Нямц в Румынии, опубликованный в Mesagerul de Neamț в конце прошлого месяца. В конце репортажа можно ознакомиться с липованским рецептом приготовления блюда из мяса с маринованными огурцами.

+

Tradiții pe cale să fie uitate: ultimii lipoveni din Piatra Neamț

Rușii lipoveni, numiți și ”staroveri”, au părăsit țara de origine în 1740, căutându-și refugiu în colțuri îndepărtate ale lumii, după ce au fost persecutați pentru că au refuzat să accepte noua orânduire a Bisericii ortodoxă, impusă de patriarhul rus Nikon. Unii și-au găsit liniștea pe meleag românesc, mai cu seamă în Dobrogea, dar nici mahalaua lipovenească de la Piatra Neamț nu a trecut neobservată.

În Piatra Neamț, ca și prin alte locuri, numărul lipovenilor este în continuă scădere. Cei mai mulți s-au așezat în zona bisericii tradiționale, cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

La început, cele peste 300 de familii formau ”mahalaua lipovenească”, așa-zisul cartier al staroverilor. Era un grup sudat atât prin obiceiuri și ocupații, dar mai cu seamă prin credință. Faptul că n-au avut școală și că nu știau decât limba rusă nu a fost un impediment pentru ei se integreze. Au fost acceptați fără prea multă greutate, făcând dovada unor oameni gospodari, muncitori ai pământului, oameni la locul lor.

Aici și-au construit case, și-au făcut grădini pe care le-au lucrat, din ele ducându-și practic existența. Comuniștii au dărâmat comunitatea, confiscându-le oamenilor casele și grădinile și răpindu-le ceea ce aveau mai de preț: unitatea.

Filimon Ivanov este unul din puținii lipoveni care au mai rămas în ”mahalaua” de altădată. Acum locuiește într-un apartament, înconjurat de amintiri și gânduri. Gândul că numărul lipovenilor scade nu-l îngrijorează atât de tare pe cât depărtarea de Biserică a celor rămași: „Evenimentele marcante pentru comunitatea noastră erau cele religioase. Biserica era stâlpul tradițiilor și cea care strângea în jurul ei toată comunitatea. Care nu venea la biserică era mărginit un pic, era considerat neatent. Acum, posturile sunt ținute de cine poate, iar la biserică vin tot mai puțini din cei rămași. Lipsa credinței duce la pierderea tradițiilor și identității lipovenilor”.

Nu mai are cine să le păstreze. Cei mai tineri s-au lăsat duși de tentația de a munci în alte țări, fără să mai aibă loc în bagaje și pentru rubașcă (haina), chicică (acoperământ pentru femei) sau pois (brâu). Mai mult, cunoștințele despre legumicultură sunt acum ”aprofundate” pe țărâna Spaniei și Italiei, țări în care mulți lipoveni își duc existența.

„Cei puțini care au rămas în țară nu au nicio activitate. Înainte, principala sursă de venit era agricultura, legumicultura în special. Au vândut la piață, pe tarabă, până înainte de colectivizare. Pământurile s-au «pierdut», iar după revoluție au fost înapoiate, dar nu a mai avut cine să le muncească și cele mai multe au fost vândute. Tineretul nu mai știa să muncească. Mai sunt 2-3 care mai practică, dar în rest…

Din tată în fiu se transmitea și se lucra pământul. Se însurau, se măritau și cu pământul lucrau în continuare. Înainte nu erau alte locuri de muncă. Erau respectați pentru că erau niște oameni foarte muncitori. Singura marfă de pe piață era a lipovenilor. Ei erau baza orașului, ei asigurau legumicultura orașului și pentru asta erau respectați.

Toată lumea știa că lipovenii sunt cinstiți corecți, nu era o rușine să spui că ești lipovan. Acum mai sunt doi-trei care mai lucrează pământul, restul s-au învățat să meargă la angro să cumpere și să vândă. Fac asta pentru că nu mai pot munci pământul. Copii nu mai sunt, nu mai are cine să-i ajute, iar pentru zarzavaturi este mult de muncă”.

Dacă înainte familiile stăteau unite și lucrau pământul împreună, între timp tot mai multe căsătorii mixte au șubrezit comuniunea de altădată. „Nu erau mulți, dar erau strânși grămadă. Înainte băieții învățau carte slavonă și citeau la biserică. Astăzi mai sunt foarte puțini care știu rusă și aceștia nu prea mai vin la biserică. S-a renunțat, pentru că trăiesc printre români și vorbesc românește. Noi, care suntem mai în vârstă, mai știm, dar care sunt mai tineri nu mai știu. Înțeleg, dar nu vorbesc. Unii s-au căsătorit cu români și astfel au plecat din sânul Bisericii noastre. În mod normal, ei nu mai au voie să participe la slujbele oficiate în biserica din care au plecat”.

La peste cei 70 de ani pe care îi are, domnul Filimon trăiește cu nostalgia vremurilor trecute. Era frumos atunci. Acum… Nu știe ce o să se întâmple cu modernismul ăsta, dar de un singur lucru e sigur: „Sunt unul din cei lipovani care păstrează graiul părinților și păstrez cu sfințenie cărțile de pe care am învățat să scriu și să cânt”.

Chiar dacă  nu mai are cum să lucreze pământurile, nu-i lipsesc din cămară zarzavaturile și murăturile. Merge în continuare la strana din biserică și îmbracă mândru cămașa de lipovean. Bucuria reîntâlnirii cu ai săi o trăiește tot mai rar, la hramul bisericii, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

O dată pe an, pământul mahalalei lipovenești mai dă rod în grădina amintirilor. O grădină din ce în ce mai mică, pe care bruma uitării cade tot mai des.

Rețetă lipovenească: Tocăniță de castraveți

  Se folosește carne de porc ori carne de gâscă în cantitățile dorite. Se folosește ceapă, castraveți murați feliați și carne. Se așează în straturi (un rând de ceapă cu castraveți și apoi un rând de carne), după care se bagă la cuptor și se ține acolo până se face carnea. Lângă tocăniță se poate adăuga și cartof.

Lucruri pe care (poate) nu  le știați

 * În spațiul românesc, lipovenii s-au așezat cu precădere în Dobrogea și Bucovina, prima atestare documentară a lor fiind din 1762, când le este amintită prezența la Sarichioi, în Deltă.

 * În cele peste cinci secole în care Dobrogea a aparținut Imperiului Otoman, rușilor lipoveni le-a fost recunoscută oficial biserica și nu au fost supuși politicilor de islamizare. După revenirea Dobrogei la România, în urma Tratatului de la Berlin (1878), a existat o politică de încurajare a stabilirii în zonă a românilor din regat, tocmai pentru a compensa unele goluri demografice ce s-au creat prin plecarea neamurilor turcice.

 * Cea mai mare importanță în păstrarea identității proprii a rușilor lipoveni a avut-o biserica. Slujbele religioase se țin și astăzi în limba slavonă, scrierea se face cu caractere slavone, se folosește calendarul iulian (13 zile după calendarul gregorian).

 * Localități reprezentative în care locuiesc rușii lipoveni sunt: Tulcea (în întreg județul), Brăila, Constanța, Galați, București, Suceava, Iași, Botoșani, Rădăuți, Vaslui, Piatra-Neamț, Roman.

 * Existența comunității rușilor lipoveni a fost recunoscută oficial abia la 14 ianuarie 1990, când s-a înființat, ca persoană juridică, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Romania (CRLR), organizație care își propune să păstreze identitatea etnică.

 * Comunitatea lipovenilor din România numără oficial aproximativ 38.000 de oameni, într-o țară cu peste 18 milioane, dar numărul lor real este de vreo 100.000, potrivit istoricilor și bisericii. După căderea regimului comunist, în 1989, a devenit mult mai ușor pentru lipoveni să plece în străinătate, la studii sau la muncă, iar asta le-a adus noi oportunități, dar și noi provocări.

Publicat de Mesagerul pe octombrie 29, 2012

Реклама

Об авторе old believers

Old Believers and Old Ritualists Join us if you want to make our Old Believer and Old Rite Church pure! Paul, Max and all our faithful team
Запись опубликована в рубрике Old Believers, Romania, Russia. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Один комментарий на «Russian Old Believers in Piatra Neamț, Romania»

  1. Владимир:

    Добрый день! Помогите меня кзк можно добывать рубашку для Успения. Я живу в Бакэу. Мои телефон: 0769039468. Большое спасибо!

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

w

Connecting to %s