The Danube Delta — Romania and Old Believers

Представляем вниманию наших читателей фильм, снятый австралийцами, о состоянии Дунайской Дельты на территории Румынии. Показана также и жизнь старообрядцев в этом регионе Румынии. Некоторое внимание уделено старообрядческому селению Периправа, недалеко от которого, оказывается, при Чаушеску был один из лагерей румынского ГУЛАГа.

Если не обращать внимания на очевидные глупости (например, утверждается, что старообрядцы-липоване это этнические украинцы, бежавшие из России от преследований), то фильм можно назвать даже интересным.

+++

The Rebirth Of The Danube Delta — Romania

Uploaded on Nov 1, 2007

Sep 1997
The grandiose schemes of Romanian dictator Nicolae Ceausescu turned the Danube River Delta into a desert-like dust bowl. In the 1980s he decided to transform Europe’s richest land into a breadbasket to feed Eastern Europe. Instead, his system of dykes, dams and artificial lakes wreaked massive environmental destruction. By the time of Ceausescu’s demise in 1989, 40,000 ha of the Delta had been destroyed. With the disappearance of the fish, birds and rare mammals went the traditional lifestyle of the Lipovenes, ethnic Ukrainians who’d fled Russia, and who relied on the wildlife of the Delta — especially the giant sturgeon. Today, weed-filled fields still remain useless for farming, while fish collecting stations and salt mines lie disused. However, the Delta is making a remarkable recovery, thanks to an innovative World Bank Programme. Birds and plants are returning and although the sturgeon haven’t recovered, the Lipovenes believe they too now have a future on the Delta.

Produced by ABC Australia
Distributed by Journeyman Pictures

journeymanpictures

Реклама

Об авторе old believers

Old Believers and Old Ritualists Join us if you want to make our Old Believer and Old Rite Church pure! Paul, Max and all our faithful team
Запись опубликована в рубрике Australia, Old Believers, Romania, Russia с метками , , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

5 комментариев на «The Danube Delta — Romania and Old Believers»

 1. akilinaskovil:

  Are there any BEZPOPOVTSY Old Believers in Romania?

 2. Tigani:

  Trei lipoveni asteapta pe malul Dunarii sa se prinda ceva in undita.
  Deodata apare un porc mistret.
  — Ma, daca ar fi Claudia Shiffer! zice primul.
  — Ar fi bine si daca ar fi nevasta-mea, zice al doilea.
  Al treilea tace putin, apoi excalma cu naduf:
  — Cel mai bine ar fi daca ar fi intuneric!

  • Tiganca:

   Ba tigane? stii cum se fac popii si episcopii la lipoveni?nici prin cap nu ti trece.))o selectie foarte riguroasa.) se ia un cazan cu sarmale, se aseaza candidatii linga el.la o distanta de 10 m se aseaza o iapa.Care din candidati nimereste cu sarmaua in?p…a la iapa alai fericitu, viitor popa sau episcop.)) ( pacat de sarmale.))

 3. Târnava Mică:

  Авторы фильма не разобрались как следует с украинцами и липованами. Украинцы в Дельте действительно есть. Их здесь называют «хахлы» (haholi), но в Периправе они не живут. Localitati de haholi: Sfantu Gheorghe, Dunavatu de Sus si de Jos, Letea, Caraorman…
  Localitati de lipoveni: Periprava, Sfistofca, Chilia Veche, Jurilovca…

  Прочитайте это:

  Graiurile cu sonoritati slave din Delta Dunarii: haholii si lipovenii

  Probabil cel mai popular grup etnic la care s-ar referii orice profan dispus sa raspunda, asa, dintr-o rasuflare la intrebarea „cine sunt locuitorii Deltei Dunarii?” ar fi lipovenii. Tot in spatiul Deltei poate fi gasit si un alt grup etnic, adesea confundat cu lipovenii, nu spre marea lor placere. Acestia sunt ucrainieni carora li se spune si haholi sau hahuli sau kaholi sau kahuli. Dumnealor, cu o istorie vitejeasca in spate, s-au straduit sa isi pastreze identitatea si, in general, sa nu se amestece in special cu lipovenii. Denumirea de hahol a fost initial folosita in sens peiorativ de catre lipoveni (denumirea a fost preluata de catre alte grupuri etnice din Delta pentru a-i deosebi pe ucrainieni de lipoveni), azi acest nume pare a fi devenit, in unele cazuri, marca de identitate, caci ucrainienii pe care i-am intalnit spuneau cu mandrie ca sunt haholi/kaholi.

  Se pare ca pe unde trec, ucrainienii lasa impresii puternice, in Romania, in diferite zone ale tarii sunt numiti in diferite moduri: huțuli/huțani in Bucovina, rusini sau ruteni in Maramures, Crisana si Banat si haholi /hahuli /kaholi /kahuli in Dobrogea.

  In judetul Tulcea, haholii sunt cam de 12 ori mai putini decat lipovenii (dupa cum zic datele din 2002), adica 1279 de persoane cu totii, si mentin o prezenta bine marcata in Delta, fapt aratat de localitatile distincte doar de haholi sau doar de lipoveni. Daca spui unui locuitor din Deltei ca ai fost la un lipovean…sa zicem in Sfantu Gheorghe sau in Dunavat te corecteaza imediat, taie cu rosu si scrie majuscule: NU ERA LIPOVEAN, ACESTEA SUNT LOCALITATI DE HAHOLI!

  Iata o distributie a haholilor si lipovenilor conform cu ce am aflat de la localnicii si cu ce am vazut pe teren:
  Localitati de haholi: Sfantu Gheorghe, Dunavatu de Sus si de Jos, Letea, Caraorman…
  Localitati de lipoveni: Periprava, Sfistofca, Chilia Veche, Jurilovca…

  Casatorii mixte au fost evitate iar daca musai trebuia sa fie mixt atunci erau ”permise” casatorii cu celelalte grupuri etnice dar nu cu lipovenii. Azi exista casatorii mixte intre haholi si lipoveni dar inca se pastreaza urme ale discursului care condamna amestecul haholilor cu lopovenii.

  Diferentele dintre haholi si ucrainieni sunt de port, dialect si religie. Ucrainieni sunt aliniati cu calendarul religios al intregii ortodoxii de azi in timp ce lipovenii, staropravnici, functioneaza dupa calendarul vechi. Lipovenii, staropravnici, isi tin inca barbile lungi, poate holteii sa fie barbieriti, in timp ce haholii nu se poarta cu barba.

  Cateva statistici
  Raportat la intreaga tara, ucrainienii sunt aglomerati in special in Bucovina, Maramures, Crisana si Banat in timp ce in zona Deltei sunt sub 10% dintre acestia. Rusii-lipoveni sunt prezenti in special in judetul Tulcea (un alt grup semnificativ de rusi-lipoveni este prin Bucovina). In total in Romania sunt 51,7 mii de ucrainieni si 23,9 mii de rusi-lipoveni, dupa cum zice provizoriu recensamantul din 2011, fiecare grup etnic a scazut cam cu 10 mii de persoane din 2002 incoace.

  Pana termina baietii treaba cu recensamantul din 2011 ma intreb cu emotie ce o fi ramas din haholi avand in vedere ca statistica pentru judetul Tulcea zice pentru 2002 ca ar fi 1279 de ucrainieni, 706 urbani si 573 rurali.

  Putina explorare prin meandrele istoriei
  Perioada in care si lipovenii si ucrainienii au venit in Dobrogea erau departe de a fi linistita. Toata migratia aceasta a inceput din secolul XVII, continuand mai temeinic in secolul XVIII si se prelungeste chiar si in secolul XIX. Documentele pe care le-am gasit sunt cam confuze in ce priveste originea acestor populatii.

  Oricum, vremurile in care lipovenii si ucrainienii au migrat spre Dobrogea erau foarte sportive, turcii si crestinatatea incingeau meciuri de ping pong intense. Cam in vremea cand turcii erau hotarati sa dea lovitura de gratie crestinatatii, punand stapinire mai cu foc pe gurile Dunarii si lansand atacurile din Dobrogea, Rusia era pusa pe reforma si pe europenizare pentru a sfarsi odata cu toate obiceiurile ”necuvenite” ce dainuiau pe acolo, barbile lungi si camasoaiele foarte ”iesite din moda”.

  Schizma bisericii ortodoxe ruse (1654) urmata de venirea la putere a lui Petru I cel Mare (1682 – 1725) pus pe reforma, au impins la emigrare pe staroverii, credinciosii de rit vechi persecutati (care se incapatanau sa tina vechea oranduiala impotriva reformelor stapanirii, motiv pentru care erau in afara bisercii fiind declarati eretici). Pe de alta parte, desfiintarea Siciei Zaporojene in 1775 (organizatie religioasa si razboinica a ucrainienilor) a determinat pe prigoniti cazacii ucrainieni sa se indrepte inclusiv catre Dobrogea. Cazacii si lipovenii migreaza catre Dobrogea cu acceptul turcilor, consimtind la invoieli, fie legate de prestarea unor servicii militare (cazacii), fie de plata de tribut.

  Dupa izbandele miscarilor nationaliste din Europa, dupa independentele si unirile romanesti, incepand cu mijlocul secolului XIX populatia turca se diminueaza in timp ce transhumanta, in special a pastorilor transilvaneni, catre Delta Dunarii se intensifica (si datorita imboldului nationalist care facea granitele din interiorul Romaniei transparente si datorita taxelor și limitărilor legate de pășunat impuse de imperiul Austro-Ungar).

  Treburile nu sunt deloc foarte clare prin rapoartele despre minoritati si documentele pe teme legate de minoritati destinate profesorilor de istorie. Iata aici totusi o monografie a Mahmudiei* care contine un temeinic si sintetic capitol despre istoria Dobrogei si despre populatiile ce s-au perindat pe aici.

  Nu pare ca subiectul a fost explorat destul nici istoric nici sociologic si antropologic si ar merita ceva lumina sper sa am ragazul sa mai explorez subiectul si sper ca se mai gasesc si alti doritori. Pana atunci, cine cunoaste un hahol mana sus!

  http://calatorulsocial.blogspot.ru/2012/06/graiul-cu-sonoritati-slave-din-delta.html?spref=fb

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

w

Connecting to %s