Old Believer Christmas 2016, Braila

Репортаж румынской журналистки Алины Андра Тату о том, как встречала Рождество Христово в 2016 году самая крупная в Румынии община русских старообрядцев (3000 челоек) в городе Браила.

+++

Comunitatea de ruşi lipoveni din Brăila sărbătoresc astăzi Crăciunul pe rit vechi

old believer church in braila7 Jan 2016 21:52:42

Autor: Alina Andra Tatu

Praznic însemnat în comunitatea de ruşi lipoveni din Brăila. Cei peste 3.000 de membri ai comunităţii, cea mai mare din ţară, sărbătoresc, astăzi, Naşterea Domnului Iisus Hristos, conform calendarului iulian, calendar care este cu 13 zile în urmă faţă de cel gregorian.

Încă de azi-noapte oamenii s-au strâns la Mitropolia Mondială a Ruşilor Lipoveni, din cartierul Pisc din Brăila, unde au asistat la slujba prelungită oficiată cu această ocazie. Atât femeile au respectat întru totul portul tradiţional lipovenesc, cu rochii colorate şi brodate şi basmale, cât şi bărbaţii care au mai păstrat din portul vechi decât brâul din lână colorată, fără de care nu sunt lăsaţi să intre în biserică.

După slujbă, toţi s-au grăbit spre case pentru a gusta din preparatele tradiţionale, mult aşteptate după şase săptămâni de post, dar şi pentru a primi colindători, fie rude, fie vecini. Gospodinele îşi aşteaptă astăzi musafirii cu tot felul de bunătăţi specifice, dintre care nu lipseşte tradiţionala răcitură care, la lipoveni, se mănâncă cu hrean pus la murat din toamnă.  Înainte de masă, gazda spune o rugăciune, apoi cu toţii, mici şi mari, se înfruptă din bunătăţi. După-amiază, ei merg din nou la biserică, la fel cum vor face în fiecare zi din această săptămână, până la Anul Nou pe rit vechi.

old believer woman in braila“Mulţumim lui Dumnezeu că am apucat şi această zi. Am ajuns şi în ziua Crăciunului. Acum ne ducem acasă să mâncăm piftie, vom cânta colinde până târziu în noapte. Suntem foarte fericiţi şi împliniţi” a declarat doamna Catinca.

Cei mici s-au bucurat din plin mai ales de venirea lui Moş Crăciun. Andrei este tare bucuros că moşul a ajuns la el cu jucăria mult dorită.

old believer kid in braila

Pe data de 14 ianuarie, lipovenii din Brăila vor sărbători intrarea în noul an.

Счастливого Рождества! (Crăciun Fericit)  

http://m.adevarul.ro/locale/braila/comunitatea-rusi-lipoveni-braila-sarbatoresc—craciunul-rit-vechi-1_568ebd7537115986c63ee78c/index.html

Об авторе old believers

Old Believers and Old Ritualists Join us if you want to make our Old Believer and Old Rite Church pure! Paul, Max and all our faithful team
Запись опубликована в рубрике Old Believers, Romania с метками , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

5 комментариев на «Old Believer Christmas 2016, Braila»

  1. Аноним:

    ALINA SE PARE CA AI LUATO PRIN GURITZA.))SI SPERAM SA TE LASI DE SPORTU ASTA.))))

  2. Аноним:

    Alina Andra Tatu mai invata istorie staroverilor si traditia de nu stai acasa la mata si asteapta colindatori

  3. Аноним:

    si cat ai baut cand ai scris articolu?mitropolia mondiala?.))fatoo esti dusa rau

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s